Lifestyle

Tipy na správne skladovanie potravín

By 22 augusta, 2018 No Comments

Tretina svetovej produkcie potravín končí v podobe odpadu. Prispieť k znižovaniu tohto trendu môžeme aj správnym skladovaním potravín, ktoré dokáže predĺžiť ich životnosť. Poznáte tieto osvedčené tipy?

Šalát

Kúpa veľkého balenia šalátu je ideálny spôsob ako zabezpečiť potrebný prísun zeleniny pre celú rodinu. O to väčšie je naše sklamanie potom, ak o 2 dni nájdeme šalát zvädnutý alebo pokrytý slizkou konzistenciou. Aká je teda najlepšia metóda skladovania šalátu tak, aby vydržal čo najdlhšie?

Overeným riešením sú papierové utierky, ktoré absorbujú nadbytočnú vlhkosť. Práve vlhkosť je totiž najväčším nepriateľom prirodzenej konzistencie čerstvého šalátu. Pomocou utierky zabránite usadzovaniu sa vlhkosti na listoch. Akonáhle utierka absorbuje vlhkosť, je vhodné ju vymeniť za suchú. Najoptimálnejší spôsob skladovania listov šalátu je uložiť ich do uzavretej plastovej nádoby a vystlať ju po všetkých stranách papierovými utierkami.

Paradajky nepatria do chladničky

V chladničke totiž ľahko stratia svoju typickú chuť a nadobudnú múčnatú konzistenciu. Najlepšie im je v komore či pivnici. Pokiaľ takúto možnosť nemáte, možno ich skladovať pri izbovej teplote.

Cibuľa

Podobne ako paradajky, ani cibuľu sa neodporúča skladovať v chladničke, kde vďaka vlhkosti rýchlejšie zmäkne a je náchylnejšia k plesniam. Vhodné je pre ňu síce chladnejšie, no suché miesto. V chladničke v uzavretej nádobe bez prístupu vzduchu možno skladovať už načatú cibuľu.

Cesnak

Ani pre cesnak nie je chladnička ideálnym miestom. Rýchlejšie v nej mäkne, hnije a klíči. Ideálne je opäť chladné a suché miesto.

Zemiaky

Chcete sa vyhnúť klíčeniu zemiakov? Pridajte k nim počas skladovania jablko. Vyhnite sa však spoločnému skladovaniu s cibuľou. Najlepšie im je na chladnom a tmavom mieste. Nie však v chladničke, kde by sa škroby začali rozkladať na cukry.

Banány

Kúpili ste ešte nedozreté zelené banány? Najrýchlejšie dozrejú v teple, pomôcť im môžete zabalením do novín či papierového vrecka. Naopak, dlhšiu čerstvosť zaistíte omotaním stopiek do potravinárskej fólie.

Čerstvé bylinky

Tiež ich skladujete v chladničke? Najlepšie urobíte, ak ich dáte do pohára s vodou.

Mrazenie jedál

Nebojte sa zmrazovať aj už pripravené jedlá. Ušetrí vám to čas a obmedzíte tak zbytočné plytvanie. Nedojedenú omáčku na cestoviny skúste nabudúce vložiť do formy na ľad. Zíde sa vám, keď potrebujete rýchly obed – zmrazené kocky jednoducho zohrejete na panvici. Podobne možno zmraziť polievku či iné jedlá.

Nájdete nás:

Otváracie hodiny:

TESCO

6.00 – 22.00 h

PRESSPOINT

7.00 – 21.00 h

KAVIAREŇ

8.00 – 21.00 h

OSTATNÉ PREVÁDZKY

9.00 – 21.00 h

Free Wifi

Bezplatné parkovanie

16 Prevádzok