Lifestyle

8 vecí, ktoré ste o čokoláde nevedeli

By 23 júla, 2018 No Comments

Dnes si život bez nej už len ťažko predstaviť. Minulý rok skonzumovali Slováci priemerne 5,2 kg čokolády na hlavu, pričom v rebríčku vedie Švajčiarsko so skonzumovanými 8,8 kg na hlavu. Táto povestná maškrta vyrábaná predovšetkým z kakaa je azda najpopulárnejšia sladkosť nie len v očiach detí ale aj dospelých. Ako tomu však bolo v minulosti a aké benefity nám ešte okrem lahodnej chute prináša?

1.

Bohatá na antioxidanty

Nájsť ich možno najmä v horkej čokoláde. Ide o tzv. flavonoidy, ktoré sa vyznačujú aj tým, že znižujú riziko srdcových chorôb. Horká čokoláda tiež znižuje krvný tlak. Kvalitnú tmavú čokoládu si môžete zakúpiť v našich predajniach Tesco a DM Drogerie.

2.

Biela čokoláda

Pravá biela čokoláda je vyrobená z kakaového masla, teda tuku z kakaových bôbov, ktoré je zmiešané s ďalšími ingredienciami ako sú mlieko, cukor a iné. Oproti klasickej čokoláde obsahuje len minimum alebo takmer žiadny kofeín. Niektoré produkty sú však označované ako biela čokoláda aj keď kakaové maslo neobsahujú. Pri nákupe sa tak zamerajte na to, aké suroviny sú uvedené na obale.

3.

Čokoláda ako platidlo

Kakaové bôby boli v minulosti tak cenné, že Aztékova a Mayovia ich dokonca používali ako platidlo. Toto vytváralo priestor aj pre rôznych špekulantov, ktorí sa bôby snažili nahradiť hlinou.

4.

Obsahuje kofeín

Najviac ho nájdete opäť v horkej čokoláde. Vďaka tomu čokoláda tiež pomáha pri sústredení sa a dodáva energiu.

cokolada

5.

Horúca čokoláda

V minulosti si konzumovať čokoládu mohli spravidla iba bohatší – v tej dobe v podobe nápoja. Aztécki panovníci zvykli piť aj desiatky šálok denne a čokoláda tak bola konzumovaná takmer výhradne v tekutom stave. Dnes ju môžete ochutnať v našej kaviarni A Caffe.

6.

Čokoláda ako ju poznáme dnes

Ako tekutú ju už síce poznali aj starí Mayovia, dnešnú tuhú podobu získala až v polovici 19.storočia.

7.

Psy a čokoláda

Psy nevedia dobre stráviť čokoládu. Môže byť pre ne toxická a vo väčších dávkach dokonca smrteľná. Vhodnú pochutinu pre svojich štvornohých miláčikov však môžete nájsť v našej predajni SuperZoo.

8.

Pozitívny vplyv na náladu

Čokoláda pozitívne ovplyvňuje hladinu endorfínov a produkciu serotonínu. Aj vďaka nej sa tak niekedy cítime príjemne či povzbudene. Pôsobí tiež ukľudňujúco. Chutné kakaové výrobky a nájdete aj v našej predajni Starý Otec.

cokolada

Nájdete nás:

Otváracie hodiny:

TESCO

6.00 – 22.00 h

PRESSPOINT

7.00 – 21.00 h

KAVIAREŇ

8.00 – 21.00 h

OSTATNÉ PREVÁDZKY

9.00 – 21.00 h

Free Wifi

Bezplatné parkovanie

16 Prevádzok